Gemines: A helyzet rosszabb, mint a robbanás (estallido) előestéjén, de messze vagyunk egy ilyen típusú eseménytől

https://www.ex-ante.cl/gemines-situacion-esta-peor-que-en-visperas-del-estallido-pero-estamos-lejos-de-un-evento-de-ese-tipo/

Jaime Troncoso R.


A Gemines Consultores hangsúlyozza, hogy bár a gazdasági frusztráció, amely a több mint négy évvel ezelőtti társadalmi kitörés kulcstényezője volt, nem mutat javulást, sőt éppen ellenkezőleg, ma még rosszabb. Az egészségügyi, lakhatási és közoktatási problémák, valamint az elsöprő közbiztonsági válság a lakosság nehézségei közé tartoznak. E nehézségek ellenére a tanácsadó cég azzal érvel, hogy a civil társadalom mérsékeltségének köszönhetően a lakosság rövid távon „be van oltva” egy új robbanás kitörése ellen. Ugyanakkor figyelmeztet a politikától való növekvő eltávolodás lehetőségére.

_____________________________________________

Mit kell megfigyelni. A Tomás Izquierdo és Alejandro Fernández közgazdász által vezetett Gemines Consultores véleménye szerint Chile bizonytalan kilátásokkal néz szembe.

• A jelentés kiemeli az alacsony gazdasági növekedés és a polgárok frusztrációjának központi szerepét a több mint négy évvel ezelőtti társadalmi kitörésben.

• Hangsúlyozzuk, hogy bár a nagyobb intézményi összeomlást sikerült elkerülni, köszönhetően a politikai világnak az állampolgári elégedetlenséget az alkotmányos változás délibábján keresztül vezetni, a jelenlegi körülmények nem jobbak, hanem rosszabbak.

• A közegészségügy, a lakhatás és az oktatás aggodalomra okot adó tengelyként szerepel, az egészségügyi rendszer növekvő várólistákkal és a magánszféra válságának lappangó kockázatával néz szembe. A lakhatáshoz való hozzáférés egyre bonyolultabb, ami a növekvő hiányt tükrözi, és a közoktatás minősége és lefedettsége romlik.

• Ehhez a körképhez hozzáadódik a közbiztonsági válság, amely kihívást jelent a hatóságok erőfeszítései számára. Ehhez járulnak a munkaerőpiacra és a családok reáljövedelmére gyakorolt ​​esetleges negatív hatások, amelyek olyan tényezők miatt következhetnek be, mint az infláció és a gazdasági kiigazítások.

„Beoltott”, de elszakadt társadalom: A Gemines közgazdászai azonban biztosítják, hogy még messze vagyunk egy új társadalmi járványtól az országban, és azt sugallják, hogy a civil társadalom mérsékeltségének köszönhetően a lakosság rövid távon már „beoltott”. De figyelmeztetnek a politikától való esetleges elszakadásra és a szélsőséges álláspontok támogatásának veszélyére a jövőben.

• A hasonló dilemmák globális összefüggésében a jelentés kiemeli a kiegyensúlyozott politikai megállapodások fontosságát.

• Rámutatnak az új alkotmányos keretről való egyetértés hiányára és a politikai-választási rendszer korrekciós lehetőségeinek elvesztésére.

• Gemines azt mondja, hogy „nem tudtunk megegyezni egy új alkotmányos keretben, két olyan javaslattal, amelyeket a szélsőségek ragadtak meg, különösen az elsőt, ugyanakkor a fő problémákat, a valósokat, amelyek befolyásolják a a lakosság élete korántsem javult, hanem romlott.”

• Nagyon valószínűtlen a visszaesés egy új társadalmi járványba, nem azért, mert nincs elégedetlenség, ami nagyon sok, hanem azért, mert az elégedetlenséget nehéz erőszakkal terelni, és a rendszert megváltoztatni akaró szektorok vezetni. mindent helyreállítani.

• „Miközben az önkéntes szavazás áldozatai voltunk, ahol a leginkább átpolitizált, ideologizált és szélsőséges csoportok töltötték be az ország politikai vitáját, az ideológiai polarizáció kettősségének érzete keletkezett, valamint a politika teljes elszakadása a társadalom valós igényeitől. A kötelező szavazás a két alkotmányos projekt elutasításával feltárta, hogy a lakosság nagy része nem támogatja sem az ideologizálást, sem a szélsőséges álláspontokat” – áll a jelentésben.

A pozitívum: a makró. A tanácsadó cég a többi latin-amerikai országhoz és általában a feltörekvő gazdaságokhoz képest kiemeli, hogy a makroügyekben figyelemreméltó a „teljesítmény”. „A fiskális és monetáris kérdések bizonyos hanyagsága mellett az igazság az, hogy ismét sikerült stabilizálni a gazdaságot, és visszavezetni a lényeges makrogazdasági egyensúlyok felé” – mondja.

• Az infláció a céltartományon belül van, és ezt a célt megelőzve a legtöbb olyan gazdaságot, amelyek inflációs túlcsordulást szenvedtek el a világjárvány és az ebből eredő megnövekedett kiadásokra adott válasz következtében.

• Fiskális értelemben, bár az elmúlt évtizedekhez képest visszaesés tapasztalható, a globális szinthez képest „ésszerű egészségi állapot” tapasztalható. Valójában "bizonytalan előrejelzések ellenére" az államadósság még mindig meglehetősen visszafogott a GDP százalékában, ami nemcsak a régióban, hanem a fejlett gazdaságok többségéhez képest is figyelemre méltó helyzetben van.

• Hozzáteszi, hogy a független Központi Bank és a felelős fiskális politika óriási intézményi érték, amelyet kiemelni kell, mint minket megkülönböztető pozitív elemeket.

Egy „közigazgatási” kormány. Gemines számára az, ami a jelenlegi kormányból marad, inkább „adminisztráció” lesz, és elmondása szerint nehéz előrelépést elérnie a főbb függőben lévő kérdésekben. „A nyugdíjreform, a fiskális paktum vagy egy újabb finanszírozási megoldás az egészségügyi, oktatási vagy lakhatási problémákra nem nagy valószínűséggel állhat elő” – állítja.

• Ellenkezőleg, biztosítja, hogy a környezetvédelmi szabályozás elrendelése, az önkényesség megszüntetése az engedélyeknél, valamint az engedélyezési folyamat korlátozása, hatékonyabbá tétele terén a megfelelő irányvonalak mentén történő előrelépés a kormány tartós teljesítményei közé kerülhet.

• A biztonsági válság leküzdésére szolgáló eszközöket megkönnyítő jogalkotási menetrend előmozdítása szintén pozitív eredményeket fog hozni a jövőben.

• Politikai szempontból szerinte a legvalószínűbb, hogy az inga jobbra lendül vissza, ami különösen azért segített, mert biztonsági szempontból az előrelépés, ha lesz is, nagyon kevés.

• Figyelmeztet arra, hogy a kellően erős és előrelátó vezetők megjelenése ahhoz, hogy végrehajtsák a kulcsfontosságú reformokat a választási politikai rendszer módosítására, vagy az állam modernizálását célzó mélyreható folyamatokat provokálják, már most sokkal nagyobb kihívást jelent, mint amiről álmodni lehet, de alacsony az előfordulási valószínűsége.

• A jelentés megállapítja, hogy a szélsőségeket kerülő, kiegyensúlyozott civil társadalom nagy kincse is erodálható. „Az a tény, hogy Bukele El Salvador elnök elismert és csodált politikai személyiségként jelenik meg Chilében, kétségtelenül figyelmeztető jel. Amikor a politika nem adja meg a szélességet, a populista kísértés a sarkon lehet” – zárta gondolatait.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gyermekpornográfia előállítása és drogkereskedelem: kegyelmi nyugdíjban részesülők bűncselekményei

Golyók Urban republikánus tanácsosra: Egy előre bejelentett támadás krónikája